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ing deficit exceeding ten (10) per cent.  These funds will be repaid by the school dis-
trict no later than the end of the second fiscal year following the fiscal year in which
the solvency assistance payment was made.

Catastrophic Expenditures Account - The money in this account is to be used solely
for the 
following:

• Solvency assistance to school districts that have been declared under division
(B)(1) or (5) of Section 3316.03, R.C. , to be in fiscal emergency because of a
certified operating deficit exceeding ten (10) per cent in the event all money in
the shared resource account is used up; and

• Grants to school districts that suffer an unforeseen catastrophic event that
severely depletes the district's financial resources. 

Funds disbursed from the catastrophic expenditures account for solvency assistance
shall be repaid by the school district no later than the end of the second fiscal year fol-
lowing the fiscal year in which the solvency assistance payment was made.  A school
district will not be required to repay any grant awarded to the district under the cata-
strophic expenditures account unless the district receives money from a third party
specifically for the purpose of compensating the district for expenses incurred as a
result of the unforeseen catastrophic event. 

A list of questions and answers relating to S.B. 345 follows.  Additional questions
regarding this bulletin should be directed to the Local Government Services Division
at 1-800-345-2519 or to the Accounting & Auditing Support Division of the Auditor of
State's Office at 1-800-282-0370.

QUESTIONS & ANSWERS

1. Under the new base formula for calculating the textbook set-aside
and/or the capital set-aside, does the “base cost per pupil” include
the “cost of doing business factor”?
No.  The formula amount as defined under Section 3317.02, R.C. is the
base cost per pupil and does not include the “cost of doing business
factor”.  For fiscal year 2000, this amount was $4,052 and for fiscal year
2001 the amount is $4,294.

2. If BWC refund monies in the budget reserve are used for the
purchase of textbooks, will this expenditure count toward the 3%
annual expenditure requirement under the textbook and
instructional materials set-aside?
Yes.
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3. Similarly, if the BWC refund monies in the budget reserve are used
for school facility construction, renovation or repair, will this
expenditure count toward the 3% annual expenditure requirement
under the capital and maintenance set-aside?
Yes.

4. While not required to by law, a school district wishes to maintain a
budget reserve and add to it any BWC rebate monies received in
current or future years.
A. Does the district have to close out their old budget reserve

account if they plan to maintain a reserve?

No; however, the board must reauthorize via resolution the
existence of the budget reserve consistent with Section 5705.13, R.C.

B. Must the district put the 2001 BWC rebate monies in a separate
fund or can they put this with the existing budget reserve funds?

If the district board has reauthorized the existence of a budget
reserve under Section 5705.13, the 2001 BWC rebate monies may be
added to the reserve as long as the district complies with
parameters established under Section 5705.13.  (i.e., amount
reserved cannot exceed 5% of the general fund's revenue for the
preceding fiscal year).  The board should authorize the increase in
the budget reserve by resolution.

5. If a school district does not have a "matching" requirement,  but
wants to put their budget reserve monies (non-BWC refund) in fund
010, Classroom Facilities, can they do this?

No, fund 010 is only for Classroom Facilities projects under Chapter
3318, R.C.

6. Can a school district transfer funds directly from their budget
reserve to the permanent improvement fund?

No, transferring funds directly from the budget reserve to the
permanent improvement fund requires a court order.  If the school
district wishes to close out their budget reserve, they should return the
monies to the general fund (transfer out of the special cost center), then
transfer monies to the permanent improvement fund.  The return of
monies to the general fund is provided for in S.B. 345. 
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